sobota, 11 sierpnia 2012

Sałatka z mini mozzarellą


Dzisiaj zdrowo i kolorowo.
Zapraszam na sałatkę!

Składniki:
  • 1/2 sałaty lodowej
  • 1 opakowanie mini mozzarelli
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1/2 ogórka wężowego
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • listki świeżej bazylii
Dressing:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 5 łyżek oleju z pestek winogron
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka octu winnego 
  • 2 płaskie łyżeczki musztardy ostrej
  • 2 płaskie łyżeczki miodu 
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • sól morska
  • pieprz kolorowy świeżo mielony

Sposób przygotowania:
Sałatę umyj i porwij na mniejsze kawałki, ułóż na dużym talerzu, pomidorki pokrój na ćwiartki, mini mozzarellę na pół, cebulę w piórka, ogórka w dość sporą kostkę.
Wszystko ułóż na sałacie.
Przygotuj dressing: do słoiczka wlej oliwę i olej z pestek winogron, dodaj musztardę, sok z cytryny i energicznymi ruchami wstrząśnij.
Dodaj miód, ocet winny, zioła suszone, sól i pieprz oraz wyciśnięty ząbek czosnku.
Ponownie wymieszaj.
Gotowym dressingiem polej sałatkę i ozdób listkami świeżej bazylii.
Możemy podawać z grzankami z pełnoziarnistego chleba tostowego.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...