wtorek, 21 sierpnia 2012

Podudzia marynowane sosem sojowym i miodem oraz ziemniaczki pieczone z rozmarynem


Do przygotowania tego dania zainspirował mnie Karol Okrasa swoim kurczakiem marynowanym w miodzie i czosnku z chłodnikiem, jednak ja zmieniłam proporcje i trochę  przepis. 
Kurczak wyszedł wspaniały a ziemniaczki pięknie pachniały rozmarynem.

Składniki:

Marynowane podudzia:
  • 6 podudzi z kurczaka
  • 3 łyżeczki miodu płynnego
  • 5 łyżeczek sosu sojowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • sok z 1/2 cytryny
Ziemniaczki pieczone z rozmarynem:
  • 700 g ziemniaków
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • sok z 1/2 cytryny
  • 4 łyżki oleju
  • sól morska gruboziarnista
  • pieprz czarny świeżo mielony

Sposób przygotowania:

Podudzia: do miseczki wlewamy sos sojowy, miód, sok z cytryny oraz dodajemy czosnek pokrojony z cienkie plasterki i resztę przypraw.
Dokładnie mieszamy składniki marynaty.
Do marynaty wkładamy kurczaka i dokładnie mieszamy, miseczkę zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.
Zamarynowanego kurczaka pieczemy około 40 minut w temp. 160°C z włączonym termoobiegiem na dolnej półce. 

Ziemniaczki: Obrane, umyte i pokrojone ziemniaki w ćwiartki wkładamy do naczynia żaroodpornego.
Dodajemy olej, sok z cytryny, czosnek pokrojony w cieniutkie plasterki, igiełki z gałązek rozmarynu oraz resztą przypraw, dokładnie ziemniaki pokryć marynatą.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160°C (na górną półkę) i pieczemy ok. 40 minut aż będą rumiane.
Smacznego!

7 komentarzy:

  1. U mnie było to wczoraj :))
    tylko,że z ćwiarteczką z kurczaka ;)) Pyszne!

    Obserwuję i pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja robiłam z przepisu Pascala, równie pyszne, a z nowych propozycji wybrałam Kurczaka Okrasy, jutro będę robić:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Udka wyśmienite,takie rumiane ja również wypróbuję ten przepis Okrasy,bo to zawsze coś nowego w moim menu.

    OdpowiedzUsuń
  4. pieczemy bez przykrycia ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, pieczemy na blaszy bez przykrycia!

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź - marynuje się w lodówce - jutro pieczenie :)

      Usuń
    3. W takim razie życzę smacznego niedzielnego obiadku!
      Dziękuję za skorzystanie z przepisu :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...