środa, 29 sierpnia 2012

Pizza w dwóch wariantach


Moja rodzina uwielbia pizzę. 
Nie mogliśmy się zdecydować na dodatki, więc powstały dwie wersje. 
Obie równie pyszne. 
Pizza z tego przepisu wychodzi pulchna w środku i chrupiąca na wierzchu. 
Grubość ciasta sami ustalamy, ja lubię na średnim cieście. 
Z podanych składników wychodzą dwie duże pizze na blachę od piekarnika.

Składniki:

ciasto:
  • 500 g mąki
  • 1 szkl. mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta cukru
  • 5 łyżek oleju
sos pomidorowy:
  • 500 ml przecieru pomidorowego z kartonika
  • 2 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie
  • szczypta cukru
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
dodatki:
  • zeszklona cebula
  • starty żółty ser
  • podsmażone pieczarki 
  • lekko podsmażona czerwona papryka
  • kukurydza konserwowa
  • czarne oliwki
  • suszone pomidory w oliwie
  • salami
  • szynka
  • bekon
  • zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:
Drożdże rozkruszyć.
Mleko podgrzać i wlać do drożdży, dodać sól i cukier, wymieszać.
Dodać odrobinę mąki i zarobić.
Następnie dodać resztę składników i wyrabiać ciasto ręką.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 

Przygotowujemy sos: do rondelka wlać przecier pomidory i podgrzewać.
Dodać zioła, sól, cukier i rozgnieciony czosnek.
Sos podgrzewać do zagotowania.
Na koniec doprawić do smaku pieprzem, solą i ewentualnie cukrem.
Odstawić do ostygnięcia.

Ciasto na pizzę wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką i lekko wyrobić.
Podzielić na dwie części i uformować z każdej koło.
Każdą pizzę posmarować sosem.

I wersja pizzy:
Na pizzę posmarowaną sosem układamy: szynkę, cebulę, pieczarki, czerwoną paprykę, oliwki pokrojone w plasterki, suszone pomidory oraz ser żółty.
Całość posypujemy ziołami prowansalskimi.


II wersja:
Na pizzę posmarowaną sosem układamy: salami, bekon, cebulę, pieczarki, paprykę, kukurydzę, ser żółty i posypujemy całość ziołami. 


Pizze wstawiamy do nagrzanego piekarnika 190°C i pieczemy około 20 minut.
Podajemy z sosem pomidorowym lub ketchupem, możemy także przybrać świeżą bazylią. Smacznego!

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...