wtorek, 14 sierpnia 2012

Pieczarki duszone z winem i tymiankiem



Pieczarki duszone to danie, które powstało pod wpływem impulsu, miały być po prostu smażone, jednak zmieniłam zdanie, bo odezwała się dusza eksperymentatora. 
Zaczęłam bawić się smakiem i tak powstały pieczarki duszone z winem, tymiankiem i balsamico. Doskonały dodatek do dań obiadowych i na przystawkę.

Składniki:
  • 500 g pieczarek
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 50-70 ml wina półwytrawnego czerwonego
  • 2-3 łyżki octu balsamicznego dobrej jakości
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • sól morska
  • kolorowy pieprz
  • oliwa

Sposób przygotowania:
Do rondla wlej oliwę i wrzuć cebulę pokrojoną w kosteczkę, smaż chwilkę aż się stanie szklista. Dodaj ząbek czosnku i smaż jeszcze moment.
Dodaj oczyszczone pieczarki i smaż chwilkę, następnie dodaj wino, tymianek i ocet balsamiczny. Duś pod przykryciem przez około 15 minut aż będą miękkie i przejdą aromatem i smakiem wina i tymianku, a płyn odparuje.
Na koniec dopraw solą morską i świeżo mielonym kolorowym pieprzem.
Smacznego!

4 komentarze:

  1. Fajne! Zapewne zrobię takie kiedyś:) Ale zimą. Teraz jeszcze poluję na kurki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł i jak zwykle piękne zdjęcie, ocet balsamiczny również mam jeszcze po tygodniu włoskim w Lidlu:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszą być pyszne :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...