piątek, 17 sierpnia 2012

Łosoś w sezamie na porowej kołderce


Miałam w lodówce kawałek świeżego łososia, pory i śmietankę. 
Pomyślałam, żeby wyczarować z tego obiad dla 3 osób. 
Tak powstał dzisiejszy szybki obiad, gotowy w 20 minut. 
Aby urozmaicić smak łososia obtoczyłam go w ziarnach sezamu i wyszedł rewelacyjny. 
Polecam!

Składniki:
  • 500 g świeżego łososia
  • 30 cm białej części pora
  • 1 ząbek czosnku
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 1 cytryna
  • szczypta cukru
  • 200 ml śmietanki 30%
  • sezam do panierowania
  • oliwa z oliwek
  • 30 g masła
  • sezam

Sposób przygotowania:
Łososia pokroić na około 3 cm kawałki, skropić sokiem z 1/2 cytryny, osolić i posypać świeżo mielonym czarnym pieprzem. Odstawić.
W tym czasie do rondelka wlać oliwę i dodać ok. 15 g masła.
Pora umyć, przekroić na pół wzdłuż i pokroić w półplasterki.
Na rozgrzaną oliwę z masłem wrzucić pokrojonego pora i smażyć chwilkę, gdy stanie się szklisty dorzucić posiekany ząbek czosnku i smażyć dalej.
Po około 5 minutach wlać śmietankę i dusić pora na małym ogniu.
Dodać sól, pieprz, szczyptę cukru i około 2 łyżek soku z cytryny.
Dusić aż śmietanka odparuje i sos zgęstnieje.
Dodać resztę masła i na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny, ewentualnie cukrem.
Zamarynowane kawałki łososia obtoczyć w sezamie, smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor, około 3 minut z każdej strony.
Usmażonego łososia ułożyć na kołderce z porów i podać z ryżem.
Smacznego!

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...