piątek, 3 sierpnia 2012

Leczo wielowarzywne


To nie jest leczo węgierskie, to taka moja kompozycja, którą od lat w takiej postaci przygotowuję dla mojej rodziny i przyjaciół. 
Wszystkim smakuje i zawsze proszą o dokładkę. 
Uwielbiam takie wielowarzywne leczo, doprawione czosnkiem i ziołami. 
Smakuje najlepiej na świecie! 

Składniki:
  • 2 czerwone papryki
  • 1 żółta papryka
  • 2 średnie cukinie
  • 2 cebula czosnkowe
  • 350 g pieczarek
  • 500 g kiełbasy, np. śląskiej
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • zioła prowansalskie
  • świeże zioła - bazylia, tymianek, oregano
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 1 łyżka cukru
  • słodka i ostra mielona papryka
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Do garnka o grubym dnie wlej olej, wrzuć pokrojoną w półplastry kiełbasę i zrumień, dodaj cebulę pokrojoną w piórka.
Gdy cebula będzie zeszklona dodaj pokrojone w plastry pieczarki i smaż chwilkę.
Następnie wrzuć pokrojoną w dość duże kawałki paprykę i smaż, ale nie za długo, tak by papryka była jędrna.
Na koniec dodaj cukinię pokrojoną, ale nie obieraj jej ze skórki, możesz lekko wyciąć gąbczasty środek.
Gdy cukinia stanie się szklista dodajemy koncentrat pomidorowy i suszone zioła, lekko podlewamy wodą, bo warzywa puszczają swój sok.
Dodajemy przyprawy i zioła świeże oraz zmiażdżony czosnek.
Dusimy  jeszcze 2-3 minuty i danie gotowe!
 Leczo możemy podać z ryżem - u mnie ryż brązowy, lub z pieczywem.
Smacznego!

4 komentarze:

  1. najlepsze leczo robi Mama :))

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam, szczególnie zapach lecza roznoszącego się po całym domu ;)) niestety jem w wersji bezmięsnej.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pychotka :) I do tego jeszcze bardzo ładnie podane, super! Moja wersja na http://leczo.net.pl

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...