niedziela, 26 sierpnia 2012

Kurczak a'la saltimbocca na warzywnym couscous


Przepis ten to moja własna wersja saltimbocca Karola Okrasy, która stała się inspiracją do powstania tego przepisu. 
Danie wyszło przepyszne. 
Polecam!

Składniki:

saltimbocca:
  • 3 filety z piersi kurczaka
  • 5 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
  • 5 dużych plastrów żółtego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 listków suszonej szałwii ogrodowej
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • olej do smażenia

warzywne couscous:
  • 1 szkl. kuskus
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 1/2 białej cebuli czosnkowej
  • 1 ząbek czosnku
  • 6 suszonych pomidorów w oliwie
  • 1-2 łyżki oliwy spod suszonych pomidorów
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 1- 2 łyżki soku z limonki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • ok. 2 szkl. wrzącej wody

Sposób przygotowania:

saltimbocca: filety z kurczaka pokroić pod skosem na 3 plastry, jeżeli większy jest filet to na 4 kawałki.
Przyprawić solą, pieprzem, natrzeć zmiażdżonym czosnkiem i roztartą w moździerzu szałwią.
Na każdy kawałek kurczaka położyć pół plastra szynki szwarcwaldzkiej i spiąć wykałaczką. Odstawić na chwilę.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i układamy kurczaka szynką do spodu, gdy się zrumieni, odwróć na drugą stronę i smażymy do zrumienienia.
Usmażonego kurczaka odstawiamy na chwilkę.
Wyjmujemy wykałaczki.
Piekarnik rozgrzewamy do 160°C.
Na każdy kawałek kurczaka układamy po pół plastra żółtego sera.
Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy około 5 minut aż ser się ładnie rozpuści.

warzywne couscous: kuskus zalewamy wrzącą lekko osoloną wodą na wysokość około 1 palca nad poziom kaszy.
Odstawiamy do napęcznienia.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę z oliwek, wrzucamy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i smażymy aż będzie lekko szklista, dodajemy posiekany ząbek czosnku, a gdy już będzie zupełnie zeszklona cebula dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę.
Dodajemy sparzony kuskus i pokrojone w drobną kosteczkę suszone pomidory, dolewamy odrobinę oliwy spod suszonych pomidorów, która doda potrawie fajnego posmaku.
Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z limonki.
Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i mieszamyj.

Na talerze wykładamy warzywne couscous i układamy na nim kawałki saltimbocca.
Dekorujemy listkami świeżej szałwii.
Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam to danie :) Często je przyrządzam, bo jest ekspresowe i po prostu pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię tego kurczaka,kuchnia Lidla podsuwa nam wiele pomysłów na pyszne dania,idealnie wygląda z kaszą kuskus.

    OdpowiedzUsuń
  3. Również robiłam, u Ciebie tak ładnie podany, w moim pojedynku wygrywa Okrasa, zobaczymy jak dalej:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...