środa, 15 sierpnia 2012

Kurczak na ostro



Bardzo lubię kurczaka i lubię eksperymentować ze smakami - tak powstał kurczak na ostro. 
Aby kurczak przeszedł smakami i przyprawami najlepiej odstawić go na 24 godziny, ale jak ktoś ma mało czasu to odstawiamy przynajmniej na całą noc. 
Polecam!

Składniki:
  • 6 porcji kurczaka, u mnie podudzia
  • 1 łyżka mielonej papryki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1-2 ząbki drobno posiekanego czosnku
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 75 g miękkiego masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki chili

Sposób przygotowania:
Z kurczaka zdjąć skórę i usunąć kości.
Mięso nakłuć widelcem.
Wszystkie składniki marynaty dokładnie utrzeć z masłem i natrzeć kawałki kurczaka.
Odstawić do lodówki na 24 godziny, ale może być na 12.
Zamarynowane kawałki kurczaka ułożyć na blasze i piec około 20-25 minut w temp. 160-180°C. Podajemy z ryżem i pieczarkami duszonymi z winem i tymiankiem.
Smacznego!

1 komentarz:

  1. cóż za kompozycja! ale jaka apetyczna do tego :)
    pozdrawiam ciepło,
    Szana
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...