czwartek, 23 sierpnia 2012

Krokiety z pieczarkami i serem


Zapraszam na krokiety z pieczarkami i żółtym serem - pyszota!

Składniki:

ciasto naleśnikowe:
  • 200 g mąki
  • 1 szkl. mleka
  • 1 szkl. wody
  • 2 jajka
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 2 łyżki oliwy
farsz:
  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 szkl. startego żółtego sera
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
panierka:
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • 2 łyżki mleka
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
sos:
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki ketchupu
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku

Sposób przygotowania:
Mąkę wsypać do miski, dodać mleko, wodę i jajka, dokładnie zmiksować.
Przyprawić solą, pieprzem, dodać same listki z tymianku oraz dodać olej, dokładnie wymieszać. Odstawić na około 30 minut.

W tym czasie przygotować nadzienie: posiekaną cebulkę wrzucić na patelnię z dodatkiem oleju i masła, smażyć aż będzie szklista.
Do zeszklonej cebulki dodać posiekane dość drobno pieczarki i smażyć aż zmniejszą objętość i będą ładnie przesmażone.
Dodać zmiażdżony ząbek czosnku, oregano, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Zdjąć z ognia. Ostudzić.
Dodać posiekaną natkę pietruszki i starty żółty ser, razem wymieszać.

Na suchej patelni usmażyć naleśniki.
Na usmażone naleśniki nakładamy z jednego końca naleśnika farsz, zakładamy dwa przeciwległe boki do środka na około 2-3 cm, a następnie zwijamy.
Jajka rozkłócić z mlekiem, dodać oregano, sól i pieprz.
Zwinięte krokiety panierujemy w jajku i bułce tartej.
Smażymy na rumiano z każdej strony.
Podajemy z sosem lub same.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...