niedziela, 5 sierpnia 2012

Ciasto Murzynek



Ulubione ciasto moich mężczyzn. 
Długo zachowuje świeżość, zawsze wychodzi i proste w wykonaniu.

Składniki:
  • 1 szkl. mąki
  • 250 g margaryny
  • niepełna szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 4 łyżki kakao naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier wanilinowy
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżki mleka
  • olejek migdałowy (opcjonalnie)
  • bułka tarta do formy

Sposób przygotowania:
Margarynę, 3 łyżki wody, cukier i kakao podgrzewamy na małym ogniu.
Gotujemy 3 minuty.
Odlewamy 1/2 szkl. na polewę.

Resztę studzimy, dodajemy 2 łyżki mleka (lub wody), żółtka oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz cukier wanilinowy.
Ja również dodaję kilka kropel olejku migdałowego.
Dokładnie miksujemy.
Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łyżką mieszamy z ciastem.
Prostokątną formę - keksówkę o dł. 26 cm - smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Pieczemy w temp. 160°C przez około 40-50 minut.
Ostudzone ciasto polewamy odłożoną polewą.
Ciasto możemy przybrać orzechami, migdałami lub wiórkami kokosowymi.
Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Kawałek bym zjadła,ale nie więcej.Jakoś nie przepadam za murzynkiem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Proste,smaczne i niedrogie. Polecam :) sm

    OdpowiedzUsuń
  3. Proste,smaczne i niedrogie. Polecam :) sm

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo za rekomendację :)
      Cieszę się, że smakowało :)
      Mój mąż i syn uwielbiają to ciasto najbardziej ze wszystkich ciast :)

      Usuń
  4. pychotka mniammm... zrobiłam wyszedł doskonały

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za komentarz!
      Ten murzynek zawsze wychodzi, a robię go już od kilkunastu lat :) Mój ulubiony przepis na murzynka, mój mąż i syn też go bardzo lubią, to ich ulubione ciacho :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...