sobota, 4 sierpnia 2012

Wegetariański bogracz

Bogracz to tradycyjne jednogarnkowe danie węgierskie gotowane w kociołku i w oryginale gotuje się go z mięsa wołowego z dodatkiem słoniny. 
Zainspirowana kuchnią węgierską stworzyłam własny kociołek w wersji vege, zmodyfikowałam przepis i zamiast mięsa użyłam kotletów sojowych, a ponieważ uwielbiam musztardę - to jej także nie mogło zabraknąć w przepisie. 
Musztarda nadaje daniu charakteru i smaku. 
Pyszne, syte, jednogarnkowe danie dla całej rodziny.

Składniki:
  • 2 świeże czerwone papryki
  • 2 cebule
  • 1 duży pomidor (lub 2 małe)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 3 ziemniaki
  • 100 g suchych kotletów sojowych
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej Roleski
  • 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 świeżej czuszki zielonej lub czerwonej
  • 1 łyżeczka kminku w całości
  • sól morska
  • 4 ziarenka pieprzu czarnego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • olej

Sposób przygotowania:
Zaczynamy od ugotowania kotletów sojowych w lekkim bulionie warzywnym, gotujemy około 5 minut i odsączamy.
Do garnka o grubym dnie wlewamy olej i wrzucamy cebulę pokrojoną w większe kawałki, smażymy aż się stanie szklista.
Zdejmujemy garnek z ognia, wsypujemy słodką paprykę w proszku i mieszamy.
Stawiamy na ogień i dorzucamy pokrojoną w grubsze plastry marchewkę i dusimy całość przez około 2 minuty, ewentualnie wlewamy trochę wody, by papryka się nie przypaliła, bo będzie gorzka.
Następnie wrzucamy pokrojone w większą kostkę ziemniaki, a także pokrojoną w większe kawałki świeżą paprykę.
Dusimy na niewielkim ogniu, dolewamy trochę wody i dodajemy drobno posiekaną czuszkę.
Pieprz ziarnisty i kminek rozgniatamy w moździerzu (sproszkowane nie mają takiego smaku), dodajemy do gotującej się potrawy.
Gdy ziemniaki będą już prawie miękkie dodajemy pokrojonego pomidora i zmiażdżony czosnek. Teraz dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki ugotowane wcześniej kotlety sojowe.
Dusimy pod przykryciem jeszcze chwilkę.
Dodajemy przecier pomidorowy i odrobinę cukru.
Teraz dodajemy nasz sekretny składnik, czyli musztardę sarepską, która zagęści naszą potrawę, doda jej głębi i charakterystycznego smaku.
Na koniec doprawiamy potrawę do smaku solą morską, ewentualnie pieprzem czy cukrem. 
Podajemy z białym pieczywem lub galuszkami, czyli kluseczkami węgierskimi.
Smacznego!



Konkurs „Podróże Pani R.” znajdziecie na Facebooku na profilu Roleski: http://www.facebook.com/Roleski Udział w nim może wziąć każdy, wystarczy mieć pomysł!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...