niedziela, 12 sierpnia 2012

Biszkopt z masą krówkową


Pyszne ciasto i bardzo słodkie, ale jak się spróbuje to się sięga po następny kawałek. Przepis mam od kolegi Krzysztofa, więc nazwałam to ciasto "Krzyś", aczkolwiek nieco zmodyfikowałam. Puszysty czekoladowy biszkopt i masa krówkowa świetnie do siebie pasują. Idealne ciasto na niedzielne popołudnie do kawusi.

Składniki:

Biszkopt:
  • 9 łyżek mąki pszennej tortowej
  • 12 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 jajek
  • 2-3 łyżki kakao naturalnego ciemnego

Masa:
  • 2 puszki masy krówka kajmakowa
  • 1 kostka osełki

Dodatkowo:
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 szkl. wody przegotowanej
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 50 ml wódki lub innego alkoholu
  • 1 garść posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki kakao naturalnego ciemnego do posypania

Sposób przygotowania:

Białka ubić z cukrem na sztywno. Dodać żółtka i miksować chwilkę. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i przesiane dodać do ubitej piany, delikatnie połączyć łyżką, nie miksować, by piana nie opadła. Po wymieszaniu dodać przesiane kakao by nie powstały grudki i delikatnie wymieszać łyżką z masą. Formę prostokątną wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 30-40 minut w temperaturze 180°C. Ciasto ostudzić i przekroić na pół wzdłuż. 

Osełkę zmiksować na puszystą masę i po trochu dokładać masę krówkową, dokładnie zmiksować, aż obie masy ładnie sie połączą.

Biszkopt nasączamy kawą z dodatkiem cukru i wódki lub innego alkoholu. Na nasączony biszkopt wykładamy połowę masy krówkowej, nakładamy drugą połowę biszkoptu i wykładamy resztę masy. Wierzch posypujemy ciemnym gorzkim kakao i posiekanymi orzechami włoskimi. Ciasto schładzamy. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...