niedziela, 19 sierpnia 2012

Bajaderki



Przepyszne i dziecinnie proste w wykonaniu ciastka, do przygotowania których możesz użyć resztek ciast, babeczek lub zakalców. 
Pamiętajmy o zasadzie ekonomia - gastronomia, nic się w naszej kuchni nie marnuje. 
W przygotowaniu tych ciastek pomagał mi synek. 
Najlepiej smakują schłodzone.

Składniki:
  • 400 g ciast, ciastek, muffin - mogą to być resztki lub zakalce, ale bez kremów, żelatyny i owoców
  • 100 g herbatników
  • 1/3 szkl. cukru
  • 1/3 szkl. mleka
  • 1/3 kostki masła
  • 3 łyżki ciemnego gorzkiego kakao
  • 2 łyżki kremu czekoladowo - orzechowego typu nutella
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 3 łyżki powideł, dżemu lub marmolady, u mnie powidła śliwkowe
  • 1/2 szkl. posiekanych bakalii (orzechy włoskie, migdały, wiórki kokosowe, suszone owoce, rodzynki)
  • kilka kropel aromatu rumowego lub migdałowego
  • 2-3 łyżki ciemnego rumu (opcjonalnie)
Polewa:
  • 1 tabliczka czekolady deserowej
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mleka
  • orzechy, płatki migdałowe lub wiórki kokosowe do obtoczenia 

Sposób przygotowania:
Resztki ciast pokruszyć, dodać pokruszone herbatniki, posiekane orzechy włoskie, migdały, wiórki kokosowe, suszone owoce, rodzynki.
Masło rozpuścić razem z mlekiem i cukrem, ostudzić.
Dodać do pokruszonego ciasta z bakaliami.
Dodać kakao gorzkie, krem typu nutella, masło orzechowe, dżem, aromat i rum.
Wszystko ze sobą dokładnie wyrobić, aż składniki się połączą.
Z ciasta formować kulki dowolnej wielkości. 

W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z masłem i mlekiem.
Gotowe kulki maczać w polewie i obtoczyć w posiekanych orzechach, płatkach migdałowych i wiórkach kokosowych.
Możemy gotowe bajaderki powkładać do papierowych papilotek.
Schłodzić w lodówce.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. jakie one ładne! :) i smaczne na pewno!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam bajaderki,dawno ich nie robiłam,pięknie wyglądają:)najchętniej bym je zjadła.Zapraszam do siebie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...