poniedziałek, 23 lipca 2012

Pierogi z jagodami


Dla mnie nie ma lata bez jagód i pierogów z jagodami. 
Dlatego co roku muszę przygotować kilkadziesiąt pierożków, których cześć zamrażam i w środku zimy mogę poczuć namiastkę lata. 

Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • ok. 1,5 szkl. ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju
  • 1 litr jagód
  • 1 szkl. gęstej śmietany
  • cukier lub cukier puder do śmietany

Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, wbijamy jajko, dodajemy sól, olej i mleko (ale nie całość, sprawdzamy gęstość ciasta, by nie wyszło za rzadkie) i zagniatamy wolne, elastyczne ciasto. Wyrabiamy starannie aż ciasto będzie gładkie i lśniące.
Dzielimy na części, przykrywamy ściereczką, aby ciasto nie obsychało.
Każdą cześć ciasta wałkujemy niezbyt grubo.
Szklanką wykrawamy krążki, na środek nakładamy jagody i posypujemy delikatnie cukrem, krążki składamy na pół i dokładnie zlepiamy brzegi.
Wrzucamy partiami na osolony wrzątek i gdy wypłyną na wierzch gotujemy jeszcze przez około 2 minuty.
Pierogi podajemy ze śmietaną i cukrem lub cukrem pudrem.
Smacznego!

Z tej ilości składników przygotowałam ponad 60 pierogów.

Moja rada:
Pierogi możemy także zamrozić.
W tym celu surowe pierogi przekładamy na obsypane mąką tacki i wkładamy od razu do zamrażalnika.
Gdy już zamrożą się całkowicie możemy przełożyć je do woreczków na mrożonki.
Gdy chcemy je ugotować, to wrzucamy partiami na osolony wrzątek, tak by nie przerwać gotowania i woda nam nie obniżyła temperatury, wtedy na pewno pierogi się nie rozkleją.

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...