wtorek, 24 lipca 2012

Panierowane krążki z cukinii


W tak upalny dzień nie mam ochoty gotować, tym bardziej, że czas spędziłam z synkiem na działce na zabawie i opalaniu. Postanowiłam przygotować nasz przysmak - panierowane smażone krążki z cukinii. Proste i szybkie w przygotowaniu.

Składniki:
  • 2 średnie lub 3 małe cukinie
  • 2 jajka
  • bułka tarta do panierowania
  • mąka pszenna
  • sól morska (ewentualnie przyprawa uniwersalna tzw. jarzynka)
  • pieprz czarny
  • słodka papryka
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Młoda cukinia nie wymaga obierania, wystarczy ją umyć i osuszyć.
Pokroić w krążki, z małej cukinii nie trzeba wykrawać miękiszu środka, w średniej możemy wyciąć. Przyprawiamy z obu stron i odstawiamy na około 30 minut.
Delikatnie obsypujemy mąką i panierujemy w jajku i bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Od razu podajemy.
Smacznego!

4 komentarze:

  1. Uwielbiam cukinię a panierowana jest pyszna,pięknie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawy pomysł, wart przyrządzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak, bardzo lubię w ten sposób przygotowaną cukinię, często ją przyrządzam na różne sposoby

    OdpowiedzUsuń
  4. A mnie odpada panierka,nie wiem dlaczego?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...