niedziela, 8 lipca 2012

Ogórki małosolne


Lubicie ogórki małosolne? Pewnie, kto ich nie lubi. Wystarczy kilka składników, by w ciągu 2-3 dni wyczarować takie smakołyki. Oto niezawodny przepis, zawsze wychodzą.

Składniki:
  • 2 kg ogórków
  • 3 litry wody źródlanej lub przegotowanej i ostudzonej
  • 3 łyżki soli kamiennej
  • 1 główka czosnku polskiego
  • 4 szt. kopru
  • 2 liście chrzanu
  • kawałek korzenia chrzanu
  • 6 ziarenek pieprzu (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:
Ogórki powinny być świeżo zerwane i zielone, nieuszkodzone i dość małe.
Dokładnie myjemy ogórki.
Wodę solimy.
Na dno naczynia do kiszenia układamy liść chrzanu, koper, kawałek korzenia chrzanu i 2 ząbki czosnku.
Delikatnie układamy ogórki, przekładając je czosnkiem, kawałkami chrzanu i ziarenkami pieprzu.
Na wierzch układamy pozostały koper i liść chrzanu, a także czosnek i korzeń chrzanu.
Całość zalewamy wodą z solą.
Odstawiamy w zaciemnione miejsce.
Po 2-3 dniach ogórki będą już gotowe do spożycia.
Smacznego! 

 
Zdjęcie poniżej to ogórki 1-dniowe.

3 komentarze:

  1. Uwielbiam też i mam zakiszone częściowo :-)Takie do schrupania twoje ogóry :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...