poniedziałek, 2 lipca 2012

Kruche ciasto z czereśniami, żurawinową pianką i płatkami migdałowymi


Bardzo proste w wykonaniu ciasto, a jakże pyszne. Ciasto powstało pod wpływem impulsu, miałam tylko czereśnie, a za godzinę mieli być goście. Ciasto wyszło wspaniałe, z chrupiącym wierzchem, pyszną pianką żurawinową i czereśniami. Dla podkreślenia smaku i dekoracji użyłam płatków migdałowych, które po upieczeniu zyskały orzechowy posmak. Polecam! Oto przepis:

Składniki:
  • 2,5 szkl. mąki pszennej
  • 135 g margaryny
  • 4 jajka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kisiel żurawinowy
  • 500 g czereśni
  • 2 łyżki płatków migdałowych

Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać 1/2 szkl. cukru, margarynę, 4 żółtka i przesiekać razem, szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię i wstawić do zamrażalnika na około 30 minut.
W tym czasie wydrylować czereśnie, zasypać 2 łyżkami kisielu żurawinowego i odstawić.
Białka ubić z 4 łyżkami cukru na sztywną pianę, na koniec dodać resztę kisielu żurawinowego i ponownie dokładnie wymieszać.
Ciasto wyjąć z zamrażalnika.
Formę wysmarować masłem i posypać delikatnie mąką.
3/4 ciasta wyłożyć na okrągłą formę na dno, wyłożyć czereśnie, na to ubitą pianę z białek i zetrzeć 1/3 ciasta na wierzch.
Całość posypać płatkami migdałowymi.
Wstawić do nagrzanego do 160°C piekarnika i piec około 40 minut.
Smacznego!


1 komentarz:

  1. Zapraszam do udziału w akcji w czereśnmiowym raju

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...