poniedziałek, 9 lipca 2012

Konfitura wiśniowa z prawdziwą wanilią i imbirem


Uwielbiam konfiturę z wiśni, ale chciałam jakoś urozmaicić jej smak i pomyślałam czemu by nie dodać do niej prawdziwej wanilii i imbiru? Pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę. Wyszła niesamowicie smaczna, z prawdziwym aromatem wanilii i lekkim ostrawym posmakiem imbiru. Konfitura ta może być świetnym dodatkiem do lodów i deserów. Polecam. 

Składniki:
  • 2 kg wiśni
  • 700 g cukru żelującego 2:1 lub 3:1
  • 1/2 cytryny
  • 1 laska wanilii
  • 3 cm świeżego korzenia imbiru

Sposób przygotowania:
Wiśnie przebierz, umyj i wydryluj.
Wiśnie wymieszaj dokładnie z cukrem żelującym i postaw na ogniu.
Wanilię przekrój wzdłuż na pół, wyjmij pesteczki i dodaj do wiśni, a samą laskę wrzuć do garnka z owocami by się z nimi pogotowała i oddała swój aromat.
Owoce zagotuj, dodaj starty korzeń imbiru oraz sok z połowy cytryny i gotuj jeszcze przez 3-5 minut. Gorące konfitury nakładaj do wyparzonych słoików, zakręć i odwróć do góry dnem.
Gdy konfitura ostygnie przenieś w zaciemnione i chłodne miejsce.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...