wtorek, 10 lipca 2012

Kawa mrożona z prażonymi migdałami


Pora na pyszną kawę z dodatkiem likieru amaretto i prażonych płatków migdałowych. 
Pyszne uwieńczenie dnia.

Składniki:
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Jacobs
  • 200 ml zimnego mleka
  • 100 ml śmietany kremówki 30%
  • kilka kostek lodu
  • 20 ml likieru migdałowego amaretto
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka uprażonych płatków migdałowych do dekoracji
  • 1 łyżeczka słodkiego kakao do posypania

Sposób przygotowania:
Kawę, mleko, cukier oraz kostki lodu wymieszać w shakerze, dodać 15 ml likieru migdałowego, zamieszać ponownie.
Przelać do wysokiej szklanki.
Śmietanę kremówkę ubić z łyżeczką syropu migdałowego (5 ml), wyłożyć na kawę.
Udekorować sypkim słodkim kakao oraz uprażonymi płatkami migdałowymi, które po uprażeniu wydobywają niesamowity smak i aromat.
Podajemy kawusię z długą łyżką i kolorowymi słomkami.
Smacznego!

4 komentarze:

  1. wyglada bardzo apetycznie i powiedziałabym...jak z dobrej restauracji;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda!

    zapraszam do udziału w konkursie: http://makelife-easier.blogspot.com/2012/07/muffinkowy-konkurs-owocowe-szalenstwo-z.html

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. ojojoj to jest obłędne cudo :)
    i uzależnia :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...