niedziela, 29 lipca 2012

Jajecznica z kurkami



Smaczna jajecznica z dodatkiem kurek. 
Syn trochę sceptycznie podchodził do jajecznicy w tym wydaniu, ale gdy zjadł, to powiedział "Mama, ta jajecznica i grzyby nie były dobre, były wyśmienite!"

Składniki:
  • 150 g świeżych kurek
  • 6 jajek
  • 5 plastrów boczku wędzonego
  • pół pęczka szczypiorku
  • 4 łyżki śmietanki
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 cebuli czosnkowej
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju 

Sposób przygotowania:
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na łyżce oleju z 2 łyżkami masła, dodać posiekany drobno ząbek czosnku.
Wrzucić przebrane i oczyszczone kurki.
Smażyć na dość wolnym ogniu, można przykryć pokrywką.
Gdy grzyby są już prawie podsmażone dodajemy pokrojony w paseczki boczek i smażymy aż boczek się ładnie zrumieni.
Jajka delikatnie roztrzepać, dodać sól i świeżo mielony pieprz, dodać także same listki z gałązek tymianu, wlać na patelnię z kurkami i boczkiem, smażyć na wolnym ogniu aż jajka się zetną.
Dodać śmietankę i szczypiorek, ewentualnie doprawić do smaku.
Smacznego!

3 komentarze:

  1. jajecznica z kurkami to popisowe danie mojego taty! ^^

    OdpowiedzUsuń
  2. Też uwielbiam jagody, a taki serniczek zjadłabym w mgnieniu oka.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...