sobota, 7 lipca 2012

Farfalle z cukinią i kurczakiem



Nie masz już pomysłów na cukinię, wypróbuj zatem ten sos. Delikatny, świeży, ziołowy z nutką  mięty na pewno nie jednemu przypadnie do gustu. Rodzinka przetestowała i bardzo smakowało. Zatem do dzieła!

Składniki:
  • 1 średnia cukinia
  • 250 g makaronu farfalle (kokardki)
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 mała cebula
  • 1 szkl. śmietanki kulinarnej 12%
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 6-8 listków świeżej mięty
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • ser parmezan lub grana padano
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka
  • olej

Sposób przygotowania:
Filet z piersi kurczaka pokroić w paseczki, doprawić przyprawą do kurczaka i usmażyć na 2 łyżkach olej, zdjąć z patelni.
Na patelnię wrzucić pokrojoną w kosteczkę cebulę, posypać delikatnie solą i zeszklić.
Do zeszklonej cebuli dodajemy startą wraz ze skórką na dużych oczkach tarki cukinię, starty ząbek czosnku oraz suszone zioła.
Chwilę smażymy.
Całość podlewamy śmietanką i dusimy jeszcze przez ok. 3 minuty aż śmietanka odparuje i zgęstnieje. Dodajemy posiekaną świeżą miętę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Do sosu wrzucamy ugotowany al dente makaron, przemieszamy i od razu nakładamy na talerze. Całość możemy posypać świeżo startym parmezanem lub serem grana padano i udekorować listkiem świeżej mięty.
Smacznego!

Dodam, że sos jest także wspaniały bez dodatku kurczaka, więc możemy przyrządzić go w wersji bezmięsnej dla wegetarian. 

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...