poniedziałek, 2 lipca 2012

Dżem z czarnej porzeczki


Przyznam się szczerze - to mój ulubiony dżem, który ma specyficzny, charakterystyczny dla czarnej porzeczki smak. Dzięki zastosowaniu cukru żelującego owoce tracą o wiele mniej witamin, zaoszczędzamy czas i pieniądze. To perspektywa dla zapracowanych pań, które uwielbiają smak domowych przetworów, a nie mają czasu stać godzinami nad garami i smażyć powidła. Przetwory z zastosowaniem cukru żelującego nie pleśnieją i dzięki temu możemy cieszyć się ich smakiem przez cały rok.

Składniki:
  • 2 kg czarnej porzeczki
  • 2 opakowania cukru żelującego 3:1 (700 g)
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:
Porzeczki umyć, oberwać z gałązek i przebrać.
Włożyć do garnka.
Wymieszać dokładnie z cukrem żelującym, wstawić na gaz i zagotować.
Gotować 3 minuty.
Dodać sok z cytryny, który nada ładny kolor i poprawi walory smakowe.
Nakładać gorący dżem do umytych i wyprażonych słoików.
Zakręcić i odwrócić do góry dnem na 5-10 minut.
Nie trzeba pasteryzować.



4 komentarze:

  1. Też bardzo lubię dżem z porzeczki czarnej. Moje krzaczki już się uginają od tych pysznych owoców więc na dniach również zacznę przetwórstwo porzeczkowe:)
    P.S. Widzę że obie lubimy retro:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, uwielbiam retro :) U mnie mało porzeczek w tym roku, ale kilka słoiczków zrobionych :)

      Usuń
  2. Bez późniejszego gotowania słoików z zawartością? Jak długo dżemik może postać? Smakowicie to wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, nie trzeba pasteryzować i słoiki stoją cały rok, spróbuj koniecznie :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...