piątek, 20 lipca 2012

Ciasto maślankowe z jagodami


Lato to pora kiedy możemy poszaleć z owocami w naszej kuchni. 
Uwielbiam lato, bo ofiaruje nam dary, o jakie trudno przez cały rok. 
Uwielbiam las, bo ofiaruje nam cudowne dary w postaci owoców leśnych, które uwielbiam. Najbardziej uwielbiam te małe czarne kuleczki - jagódki, z których przygotowałam przepyszne i bardzo szybkie ciasto na bazie maślanki. 
Jagody przywiozłam z urlopu uzbierane w myśliborskich lasach.

Składniki:

ciasto maślankowe:
  • 3 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. maślanki
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2,5 szkl. mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 l jagód leśnych
  • 1/3 szkl. wiórków kokosowych

kruszonka:
  • 1/2 kostki margaryny
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki

Sposób przygotowania:
Całe jajka ubić ze szklanką cukru na pianę.
Dodać maślankę, a następnie olej.
Dokładnie zmiksować.
Dodać cukier wanilinowy oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Składniki miksować do całkowitego połączenia.
Gotowe ciasto wylać na dużą prostokątną blachę.
Jagody wymieszać z wiórkami kokosowymi i wyłożyć na ciasto.
Przygotować kruszonkę: margarynę, cukier oraz mąkę rozdrabniamy w palcach aż powstaną zbite kawałeczki przypominające kruszonkę.
Powstałą kruszonką posypać wierzch ciasta.
Pieczemy w 180°C przez około 30-40 minut.
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Świetne! Straszną ochotę mi zrobiłaś na takie cudo :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...