wtorek, 3 lipca 2012

Bigosik z młodej kapusty


To jedno z moich ulubionych letnich obiadków. Uwielbiam smak młodej kapusty, z dodatkiem dużej ilości świeżego koperku smakuje wybornie. Danie proste w wykonaniu i szybkie. 

Składniki:
  • główka kapusty 
  • 2 młode marchewki
  • cebula
  • pęczek koperku
  • 10 dag boczku wędzonego
  • 2 kiełbasy
  • 500 g mięsa z udźca kurczaka
  • bulion warzywny lub kostka rosołowa
  • sól
  • pieprz czarny
  • szczypta cukru 
  • sok z cytryny  lub kwasek cytrynowy
  • 2 ziela angielskie
  • liść laurowy
  • 3 ziarenka pieprzu
  • 2 łyżki oleju
·
Sposób przygotowania:
Mięso z udźca pokroić, przyprawić, usmażyć na oleju, dodać boczek i kiełbasę, smażyć do zrumienienia.
Dodać cebulkę i jeszcze chwilę smażyć.
Dodać drobno pokrojoną kapustę i marchewkę i przesmażyć wszystko razem.
Podlać bulionem lub wodą, dodać ziele angielskie, pieprz ziarnisty i listek laurowy, dusić pod przykryciem około 20 minut.
Doprawić do smaku solą, pieprzem, odrobiną cukru i sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym. Możemy kapustkę zaprawić łyżką mąki, aby bigosik był bardziej aksamitny.
Dodać posiekany pęczek koperku.
Podawać z młodymi ziemniaczkami.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...