poniedziałek, 11 czerwca 2012

Zupa paprykowo-cukiniowo-brokułowa na włoską nutkę


Dzisiejsza zupa wyszła całkiem spontanicznie, ale że wyszła wyśmienita postanowiłam podzielić się moim przepisem. Użyłam do niej to co miałam akurat w lodówce: paprykę, cukinię i brokuły. Doprawione ziołami zarówno świeżymi jak i suszonymi smakuje niczym włoska zupa minestrone. 

Składniki:
  • 3 kolorowe papryki (czerwona, żółta i zielona)
  • 1 cebula
  • 1 cukinia
  • 250 g brokułów
  • 1 marchewka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 suszona papryczka piri - piri
  • 3 plastry szynki gotowanej lub wędzonej
  • 1/2 szkl. drobnego makaronu (u mnie gwiazdeczki)
  • po 1/2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich, oregano i bazylii
  • kilka listków świeżej bazylii
  • kilka listków świeżej mięty pieprzowej
  • sól
  • słodka papryka
  • olej
  • 2 litry bulionu drobiowego

Sposób przygotowania:

Cebulę pokroić w półplasterki, marchew zetrzeć na dużych oczkach tarki.
Cukinię pokroić w półplasterki, ale bez obierania.
Papryki pokroić w paseczki, szynkę także w paseczki, brokuły podzielić na małe różyczki.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju i po kolej smażymy warzywa.
Wrzucamy cebulę, następnie marchew i chwilę smażymy.
Wrzucamy do garnka z bulionem.
Smażymy cukinię, a następnie paprykę, na końcu brokuły.
Wszystko wrzucamy do bulionu i na małym ogniu gotujemy ok 10-15 minut.
Doprawiamy solą, papryką słodką, rozkruszoną papryczką piri - piri, ziołami suszonymi oraz dodajemy koncentrat pomidorowy i zmiażdżony czosnek.
Gdy już warzywa są miękkie, ale nie rozgotowane wrzucamy makaron i gotujemy około 10 minut. Na sam koniec wrzucamy pokrojoną szynkę i posiekaną świeżą bazylię i miętę.
Smacznego!


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...