wtorek, 12 czerwca 2012

Smażona wieprzowina z warzywami i makaronem chińskim


Szybkie, smaczne danie na wzór kuchni dalekiego wschodu. Warzywa powinny zachować swój piękny żywy kolor i być lekko chrupkie, wtedy będzie smakowało wyśmienicie. Dodatek makaronu chińskiego sprawia, że danie jest syte. Pamiętajcie, by przygotowywać dania szybko, smażymy krótko, najlepiej w patelni typu wok - warzywa zachowają kolor i witaminy. Danie będzie smaczne i zdrowe!

Składniki:
  • 250 g wieprzowiny
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/2 białej części pora
  • 1 opakowanie makaronu chińskiego
  • 1 cm świeżego imbiru
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • 1/4 łyżeczki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • olej
  • szczypta cukru
  • 300-400 ml wody

Sposób przygotowania:
Mięso pokroić w paseczki, a paprykę i pora w słupki.
Sos sojowy wymieszać z kurkumą, chili, czosnkiem, kolendrą, odrobiną cukru, startym imbirem i 2 łyżkami oleju.
Mięso zamarynować w tak powstałej marynacie przez około 1 godzinę.
Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i podsmażamy mięso około 3-5 minut.
Następnie dodajemy warzywa i smażymy następne 3 minuty, tak by warzywa nie straciły swojej jędrności i były lekko chrupiące.
Dolewamy około 300-400 ml wody, zagotowujemy.
Wrzucamy następnie makaron chiński i resztę marynaty, która została nam spod marynowania mięsa. Gotujemy około 5 minut aż makaron wciągnie wodę, a reszta odparuje.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...