sobota, 2 czerwca 2012

Sałatka mix z tuńczykiem i dressingiem musztardowo - miodowym


Kolejna propozycja szybkiej, kolorowej i pożywnej sałatki, która jest idealna jako samodzielne danie. Dzisiaj w wersji z tuńczykiem z dodatkiem jajek i pomidorów rzymskich. 

Składniki:
  • mix sałat z marchewką
  • 3 pomidory rzymskie
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • grzanki z połowy mini bagietki

Dressing musztardowo - miodowy:
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • sok z 3/4 cytryny
  • 1 mały ząbek czosnku
  • sól morska
  • pieprz kolorowy
  • szczypta suszonego oregano i bazylii

Sposób przygotowania:
Mix sałat wrzucamy do miski, dodajemy ćwiartki jajek i pomidory pokrojone na ćwiartki, odsączonego tuńczyka z zalewy, posypujemy grzankami usmażonymi na suchej patelni.

Przygotowujemy dressing: składniki sosu mieszamy dokładnie z miseczce, dodajemy roztarty ząbek czosnku, doprawiamy do smaku solą i kolorowym pieprzem oraz suszonymi ziołami.
Dressing ma konsystencję gęstą, kremową.
Sałatkę polewamy dressingiem i gotowe.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...