wtorek, 26 czerwca 2012

Naleśniki razowe z meksykańskim farszem


To moja dzisiejsza propozycja na obiad nieco w meksykańskim stylu. Pomysł powstał spontanicznie. To taka polska wersja tortilli z razowej mąki. Naleśniki wyszły wyborne, podane z meksykańską mieszanką, chili i serem tworzy zgraną całość. Polecam.

Składniki:

ciasto naleśnikowe:
  • 1 szkl. mąki razowej żytniej
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 4-4,5 szkl. mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • sproszkowana ostra papryka

dodatkowo:
  • mieszanka meksykańska z mini kolbami kukurydzy
  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 1/2 papryczki chili
  • sól
  • szczypta cukru
  • słodka czerwona papryka 
  • pieprz
  • sos pomidorowy
  • żółty ostry ser

Sposób przygotowania:
Mąkę razową wymieszać z mąką pszenną, solą i papryką, dodać mleko, jajka i olej i dokładnie połączyć.
Ciasto musi mieć konsystencję gęstej śmietany, gęstość regulujemy mlekiem.
Odstawiamy na około 30 minut.

W tym czasie przygotowujemy farsz: na rozgrzaną patelnię wlewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy pokrojonego fileta doprawionego papryką czerwoną, pieprzem i solą.
Do podsmażonego fileta dodajemy mieszkankę i smażymy, mieszając co jakiś czas. dodajemy posiekaną drobno papryczkę chili, doprawiamy solą, odrobiną cukru, dolewamy trochę sosu pomidorowego.
Całość dusimy razem przez kilka minut.
Smażymy naleśniki na suchej patelni.
Farsz nakładamy na naleśniki, posypujemy serem i zawijamy, tworząc tortille lub składając na pół. Podajemy z sosem pomidorowym doprawionym ziołami i czosnkiem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...