czwartek, 7 czerwca 2012

Kurczak marynowany w jogurcie greckim i curry



Pyszny kurczak w marynacie jogurtowej i curry. Doskonała przekąska dla kibiców Euro, idealny na zimno i na ciepło. Mięso z takiej marynaty jest delikatne, białe i soczyste. Smakuje wyśmienicie, warto więc w taki sposób przygotować kurczaka. Ja użyłam pałek, ale może to być inna cześć kurczaka, np. skrzydełka lub kurczak podzielony na części.

Składniki:
  • 8 szt. pałek z kurczaka
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki curry
  • szczypta pieprzu cytrynowego
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:
Jogurt grecki wlewamy do miski i mieszamy ze wszystkimi składnikami marynaty.
Wkładamy kurczaka i dokładnie w marynacie obtaczamy z każdej strony.
Miskę przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na noc.
Pieczmy przez około 30 minut w temp. 180°C z termoobiegiem, na koniec włączamy grill, aby zrumienić kurczaka.
Podałam z ryżem brązowym.
Smacznego!




1 komentarz:

  1. Musi być pyszne;) Bardzo lubię takie warynowane w jogurcie mięsko, jest wtedy bardzo delikatne;)


    http://piekielnakuchniaanety.blox.pl/html

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...