czwartek, 14 czerwca 2012

Belgijskie naleśniki z twarożkiem i musem truskawkowym



Składniki:

ciasto naleśnikowe:
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 szkl. mleka
  • 1/2 laski wanilii
  • 50 g masła
  • 1 kieliszek koniaku lub innego aromatycznego alkoholu
  • skórka słoniny do smarowania patelni.

masa twarożkowa:
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 3-4 łyżki cukru aromatyzowanego laską wanilii (własnej roboty), ewentualnie 1 torebka cukru waniliowego
  • 1 świeże żółtko
  • 1/2 szkl. śmietanki

mus truskawkowy:
  • 500 g truskawek
  • 1/2 torebki cukru waniliowego
  • 3-4 łyżki cukru
  • kilka kropel soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Naleśniki: mąkę przesiać, utrzeć ją z jajkami, mlekiem, dodać nasionka z połowy laski wanilii, Zmiksować blenderem.
Dodać stopione i ostudzone masło, wlać koniak i chwilkę jeszcze miksować.
Odstawić na godzinkę do napęcznienia.
Rozgrzać patelnię, posmarować skórką słoniny i smażyć po kolei cieniutkie naleśniki. 

Masa twarożkowa: twarożek i resztę składników zmiksować blenderem na gładką, puszystą masę.
Ja użyłam cukru waniliowego własnej roboty, tzn. do cukru miałkiego kryształu wkładamy laskę wanilii i odstawiamy szczelnie zamknięty w słoiku, po kilku dniach cukier waniliowy jest gotowy.

Mus truskawkowy:
truskawki zmiksować z resztą składników na mus.
Dodatkowo, aby pozbyć się tych małych pesteczek przetrzeć przez siteczko nylonowe.

Na każdy naleśnik nakładamy twarożek i składamy na pół i znowu na pół, tak by powstały wachlarzyki.
Układamy na talerzu, posypujemy cukrem pudrem, polewamy musem truskawkowym i kawałkami truskawek.

Moja rada:
Dodatkowo dla lepszego smaku możemy naleśniki polać sosem czekoladowym.
Naleśniki przed podaniem podsmażyłam na klarowanym maśle, wtedy uzyskują niesamowitego smaku i są chrupiące.
Jeżeli ma ktoś ochotę, to drobno pokrojone truskawki możemy dodać do masy twarożkowej. Smacznego!

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...