czwartek, 24 maja 2012

Zapiekanka makaronowa z brokułami, parówkami i mozzarellą



Uwielbiam szybkie makaronowe zapiekanki, bo można je przyrządzić z tego co akurat mamy w lodówce. Dzisiejsza propozycja z brokułami, parówkami i mozzarellą, bo akurat to zostało w lodówce, a że późno przyszłam z pracy nie miałam zbyt wiele czasu by zrobić dodatkowe zakupy. Pyszna, prosta i pachnąca zapiekanka.

Składniki:
  • 500 g świeżych brokułów
  • 500 g makaronu świderki
  • 4 parówki drobiowe (ja użyłam Berlinek)
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/4 pęczka koperku

Sos beszamelowy:
  • 3 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 szkl. mleka
  • 50 g startego żółtego sera
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 gałki muszkatołowej
  • 1 ząbek czosnku

Sposób przygotowania:
Makaron ugotuj al dente "na ząb", brokuły obgotuj ok. 3 minut, ale do wody nie dodawaj soli, aby nie straciły swojego pięknego zielonego kolorku.
Parówki pokrój na ok. 1 cm kawałki.
Koperek posiekaj.
Wszystko włóż do formy żaroodpornej.
Dodaj zioła i wymieszaj razem.

Przygotuj sos beszamelowy: w rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i smaż na jasną zasmażkę. Następnie powoli wlej mleko i energicznie trzepaczką mieszaj, aby nie zrobiły się grudki.
Gotuj chwilę, a następnie dopraw solą, pieprzem świeżo mielonym i gałką muszkatołową świeżo startą, rozgniecionym czosnkiem.
Zdejmij z ognia i dodaj starty żółty ser i zamieszaj.
Sosem zalej makaron i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
Na wierzchu ułóz plastry mozzarelli.
Wstaw do gorącego piekarnika i piecz około 20 minut w temp. 180°C, aż ser się rozpuści i lekko zapiecze.
Podaj gorące.
Smacznego!




6 komentarzy:

  1. Właśnie takiego przepisu szukałam, tylko w wersji wege, bez parówek.
    http://kuchniaeuropa.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że znalazłaś to czego szukałaś. Oczywiście parówki możesz pominąć :)

      Usuń
  2. To co miałam w lodówce super przepis :) Polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowało i dziękuję za wypróbowanie przepisu :)

      Usuń
  3. Pyszności właśnie wypróbowałam :))))i udostępniłam na fb znajomym bo warto:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za skorzystanie z przepisu i rekomendację :)
      Cieszę się, że smakowało.
      Zapraszam do korzystania z innych przepisów :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...