sobota, 19 maja 2012

Wątróbka drobiowa z kaszą gryczaną


Dzisiaj szybki obiad, a że ziemniaki znudziły się już, postanowiłam to tak zwyczajne danie podać z kaszą gryczaną. Połączenie okazało się być strzałem z dziesiątkę, wszystkim bardzo smakowało.

Składniki:
  • 1/2 kg wątróbki drobiowej
  • 2-3 cebule
  • 1 szkl. kaszy gryczanej prażonej
  • sól
  • pieprz czarny
  • natka zielonej pietruszki
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Wątróbkę należy oczyścić i umyć.
Cebulę kroimy w piórka.
Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu, uważając by jej nie rozgotować.
Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i szklimy.
Ściągamy z patelni cebulę i wrzucamy wątróbkę, którą szybko obsmażamy, a pod koniec smażenia dodajemy przesmażoną cebulkę i dusimy całość razem przez chwilkę.
Na samym końcu przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.
Posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Podajemy z ugotowaną kaszą i surówką z kapusty kiszonej.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...