wtorek, 22 maja 2012

Sałatka ze szpinaku z truskawkami i niebieskim serem pleśniowym



Kolejna propozycja na sałatkę z młodego szpinaku z dodatkiem truskawek i sera z niebieską pleśnią z nutką ostrości w dressingu. Idealne połączenie, które zaskoczy każdego z Was. Warto przygotować taką sałatkę na tak upalne dni jak dzisiaj. 

Składniki:
  • garść młodego szpinaku
  • 2 plastry sera z niebieską pleśnią
  • 3 truskawki
  • 1 łyżka pestek dyni
Dressing:
  • 5 łyżeczek oliwy z pestek winogron
  • 1/2 łyżeczki ostrej musztardy
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 małej papryczki piri - piri
  • sól

Sposób przygotowania:
Szpinak umyj i osusz, ułóż na dużym talerzu.
Truskawki przekrój na pół, ser pleśniowy pokrój na kawałki.
Na suchej patelni upraż pestki dyni.
Ułóż wszystko na szpinaku.

Przygotuj dressing: oliwę połącz z musztardą, miodem, sokiem z cytryny, solą i pokruszoną papryczką piri - piri.
Wszystko energicznie wymieszaj w shakerze lub małym słoiczku.
Dressingiem polej sałatkę i gotowe.
Smacznego!

1 komentarz:

  1. przepięknie podana!
    I do tego moje smaki :)
    pozdrawiam ciepło,
    szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...