środa, 2 maja 2012

Sałatka z twarogiem a'la feta i kiełkami rzodkiewki


Przygotowanie tej sałatki zajmuje dosłownie chwileczkę. Postanowiłam nieco wzbogacić tą sałatkę, aby była bardziej treściwa i dodałam do niej nieco twarogu, który przygotowałam na sposób a'la ser sałatkowy feta. Znakomita propozycja na letnią, upalną kolację.

Składniki:
  • 1/2 główki sałaty lodowej
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 pomidor
  • 1/2 ogórka świeżego
  • 5 rzodkiewek
  • 1/2 kostki twarogu półtłustego
  • 3 łyżki kiełków rzodkiewki
  • 2 łyżki kiełków rzeżuchy
  • sos sałatkowy Vinegret Winiary z domowego ogródka
  • 2 łyżeczki przyprawy do twarożków FitUp Kamis
  • olej
  • 1 łyżeczka oregano

Sposób przygotowania:
Twaróg kroimy w małą kostkę, polewamy 2 łyżkami oleju, dodajemy oregano, ewentualnie szczyptę soli i przyprawę do twarożków,  odstawiamy na 10-15 minut.W tym czasie sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, pomidora kroimy w półplasterki, ogórka i rzodkiewkę w plasterki, cebulę w krążki. Warzywa układamy na półmisku, układamy na to kostki z twarogu, posypujemy kiełkami rzodkiewki i rzeżuchy, polewamy sosem sałatkowym Vinegret przygotowanym z użyciem 3 łyżek oleju i 2 łyżek wody. Smacznego!


1 komentarz:

  1. Lubie takie lekkie, letnie salatki. Tylko dressing z torebki zamienilabym na inny...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...