sobota, 19 maja 2012

Sałatka z młodego szpinaku z mozzarellą i jajkiem



To znakomita pora, aby wypróbować młody szpinak, który nadaje się nie tylko do zup, makaronów czy zapiekanek, ale do sałatek. Warto jeść go na surowo w postaci sałatek. Szpinak to cenne źródło witamin, białka, błonnika, karotenoidów i soli mineralnych. Zajadajmy więc szpinak jak Popeye. A to jedna z propozycji sałatki.

Składniki:
  • garść młodego szpinaku (baby spinach)
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 3 pomidorki truskawkowe
  • mozzarella
  • grzanki z 1 kromki chleba

dressing:
  • 5 łyżeczek oliwy z pestek winogron
  • 1/2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 1/2 łyżeczki miodu lipowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 mały ząbek czosnku
  • szczypta oregano
  • sól i pieprz biały

Sposób przygotowania:
Szpinak umyj i osusz, ułóż na dużym talerzu.
Jajka pokrój na ćwiartki, pomidorki przekrój na pół, mozzarellę pokrój w plastry.
Na suchej patelni usmaż grzanki z chleba.
Ułóż wszystko na szpinaku.

Przygotuj dressing: oliwę połącz z musztardą, sokiem z cytryny, miodem, solą, pieprzem i oregano, dodaj roztarty ząbek czosnku.
Wszystko energicznie wymieszaj w shakerze lub małym słoiczku.
Dressingiem polej sałatkę i zajadaj.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...