niedziela, 6 maja 2012

Sałatka z kapusty pekińskiej, pora i koperku



Szybka i kolorowa sałatka to moja propozycja na obiad czy kolację. Dla osób nie lubiących pora to świetna alternatywa, bo jego smak jest zrównoważony i super komponuje się z resztą składników. Oto przepis:

Składniki:
  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 1 por (biała część)
  • 1 marchewka,
  • 1 kwaśne jabłko,
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • szczypta soli
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • rzeżucha

Sposób przygotowania:
Kapustę umyć i posiekać, marchew i jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pora przekroić wzdłuż na pół i pokroić w półplasterki. Majonez połączyć z jogurtem greckim, dodać wyciśnięty czosnek sól, pieprz i cukier do smaku, a także sok z cytryny. Wymieszać z warzywami i dodać posiekany koperek. Na wierzch posypać rzeżuchę. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...