niedziela, 27 maja 2012

Sałatka Caesar z kurczakiem



Moja kolejna propozycja szybkiej, prostej i sycącej sałatki, którą przyrządzicie w kilkanaście minut. Wersja klasyczna Caesar Salad stworzona przez niejakiego Caesara Cardiniego w Los Angeles jest bez kurczaka, ale z uwagi, że podawałam ją jako samodzielny posiłek dodałam kurczaka, by była bardziej treściwa. Tą sałatką zajadają się ludzie w całej Ameryce jak i na świecie, musicie i Wy ją spróbować, a gdy już to uczynicie będziecie chcieli jej więcej. Polecam! 

Składniki:
  • 2 mini sałaty rzymskie
  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 2 kromki chleba lub bułka
  • 2 łyżki płatków parmezanu
  • bułka tarta do panierowania
  • białko jajka
  • 3 łyżki mleka
  • sól i pieprz
  • słodka papryka
  • olej do smażenia
 Sos:
  • 2 surowe żółtka
  • 8 łyżek oliwy z pestek winogron
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta cukru 
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy sos: żółtko ucieramy, dodając po trochu olej, ucieramy aż powstanie jasny, kremowy sos.
Dodajemy następnie musztardę, sok z cytryny, zmiażdżony ząbek czosnku i dalej ucieramy.
Na końcu doprawiamy solą, pieprzem świeżo zmielonym, cukrem i sosem Worcestershire.

Piersi z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy solą, pieprzem i papryką.
Panierujemy w białku zmieszanym z mlekiem i w bułce tartej.
Smażymy na oleju na złoty kolor, odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Chleb lub bułkę kroimy w kosteczkę i smażymy na suchej patelni.
Sałatę myjemy i układamy na półmisku, można ewentualnie na pół liście przerwać, układamy następnie usmażonego kurczaka, grzanki i polewamy sosem.
Na wierzchu układamy kilka płatków parmezanu.
Podajemy.
Smacznego!


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...