poniedziałek, 7 maja 2012

Mizeria z ogórków z nutką mięty


Dzisiaj postanowiłam nieco urozmaicić klasyczną mizerię z ogórków i dodałam do niej suszoną miętę, którą mam z ogródka teściowej, a którą wysuszyłam i używam do niektórych potraw. Ta wersja mizerii jest bardzo orzeźwiająca z wyczuwalną nutą mięty, doskonała na upalne dni, smakuje orientalnie. Doskonała jako dodatek do kurczaka i ryżu.

    Składniki:
    • 1 ogórek długi
    • 1/2 małej cebuli
    • 6 listków suszonej mięty
    • 3 łyżki gęstej śmietany
    • sok z połowy cytryny (ok. 2-3 łyżki)
    • 1 łyżeczka cukru
    • sól morska
    • pieprz

    Sposób przygotowania:
    Ogórka obrać i pokroić w plasterki, ale nie za cienkie. Cebulkę drobniutko pokroić i dodać do ogórków. Do śmietany dodajemy pokruszoną w dłoniach miętę, sok z cytryny, cukier, sól i pieprz. Sos odstawiamy na około 15 minut. Po tym czasie polewamy sosem ogórki i mieszamy. Smacznego!

    1 komentarz:

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...