poniedziałek, 14 maja 2012

Kurczak słodko - ostry z warzywami


Uwielbiam szybkie dania w stylu chińskim. Bardzo smaczne danie z warzywami i kurczakiem z dodatkiem gotowych sosów chili i imbirowego, które bardzo często używam w mojej kuchni. Ta propozycja dania to propozycja dla zapracowanych i spieszących się. Polecam!

Składniki:
  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 1 opakowanie mieszanki warzyw na patelnię
  • 2 ziemniaki
  • sos chili słodko - pikantny
  • sos imbirowy z soją
  • 2 łyżki oleju
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól do smaku 

Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka kroimy w paseczki, a następnie przygotowujemy marynatę z oleju, sosu imbirowego i rozgniecionego czosnku.
Marynujemy mięso najlepiej przez około godzinę.
Kurczaka smażymy na patelni, zdejmujemy z ognia.
Jeśli smażymy w woku, to kurczaka odsuwamy na bok.
Na patelnię dolewamy odrobinę oleju wrzucamy 2 pokrojone w plastry ziemniaki i smażymy chwilkę, następnie dodajemy mieszankę warzyw na patelnię i smażymy dalej.
Gdy warzywa będą już miękkie, ale nie rozgotowane, dodajemy podsmażonego kurczaka i doprawiamy do smaku wg uznania sosem chili i sosem imbirowym.
Podajemy od razu.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...