wtorek, 29 maja 2012

Galaretka z kurczaka


Jeżeli ktoś nie lubi galarety z nóżek to tą propozycję pokocha. Jest delikatna i lekka w smaku, a w wykonaniu bardzo prosta, robimy ją na bazie rosołu z kurczaka.

Składniki:
  • 1 kurczak (ok. 1,2 kg)
  • 2 duże marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 1/2 selera
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 1 opakowanie żelatyny
  • 3/4 szkl. mrożonego groszku
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 2,5 litra wody
  • sól i pieprz
  • sok z 1/2 cytryny 

Sposób przygotowania: 
Kurczaka myjemy, warzywa obieramy i wrzucamy na garnka z wodą.
Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu.
Gotujemy na małym ogniu tak jak rosół, około 3 godzin.
Wywar odcedzamy, a kurczaka (obranego ze skóry) kroimy na mniejsze kawałki, warzywa w talarki lub kostkę.
Do wywaru dodajemy mrożony groszek i gotujemy około 10 minut, a następnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę spożywczą, mieszamy dokładnie do rozpuszczenia.
W niewielkich miseczkach lub filiżankach układamy na dno kawałek jajka, groszek, warzywa oraz kurczaka i zalewamy wywarem.
Odstawiamy do ostygnięcia, a potem do lodówki do całkowitego stężenia.
Podajemy z cytrynką.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...