sobota, 5 maja 2012

Ciasto Tiramisu na biszkopcie


Wczoraj miałam imieniny i postanowiłam dla gości przygotować szybkie tiramisu. Biszkopt jak i cała reszta zajmuje dosłownie godzinkę, aby wykonać całe ciasto. Biszkopt nasączyłam naparem z kawy rozpuszczalnej, a zamiast amaretto użyłam wódki. Goście byli zachwyceni tą szybką wersją tiramisu, ciasto zniknęło w mig.

Składniki:

Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
 
Krem:
  • 500 g serka mascarpone
  • 3 jajka 
  • 1 szkl. cukru

Do nasączenia biszkoptu:
  • 200 ml wody
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2-3 łyżeczki cukru 
  • 50 ml wódki 
  
Dodatkowo:
  • 330 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 kostki mlecznej czekolady
  • 1 śmietan - fix

Sposób przygotowania:

Biszkopt: białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem, dodajemy żółtka, a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewany na dużą prostokątną blachę. Pieczemy około 30-40 minut w temp. 160-180°C. Biszkopt po upieczeniu ostudzić i przekroić na pół wzdłuż. 
Krem: żółtka z jajek ucieramy z cukrem na kogel - mogel, białka ubijamy na sztywną pianę. Do utartych żółtek dodajemy po trochu serek mascarpone, a następnie delikatnie mieszamy z pianą z białek. 
Pierwszy spód biszkoptu nasączamy połową przygotowanego naparu kawowego, na to wykładamy masę z serka mascarpone, przykrywamy drugim spodem, który nasączamy resztą naparu kawowego. Na wierzch ciasta wykładamy ubitą kremówkę z cukrem waniliowym i śmitan - fixem. Na ubitą śmietanę ścieramy na małych oczkach tarki czekoladę oraz posypujemy kawą rozpuszczalną przetartą przez siteczko nylonowe. Ciasto należy schłodzić w lodówce. Po schłodzeniu kroimy na kawałki. Smacznego! 







3 komentarze:

  1. Wygląda smakowicie..zapraszam do akcji -Kawa i co dalej?

    OdpowiedzUsuń
  2. Kеep on ωorking, grеat jοb!



    my ѕite newsgrouponline.com

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...