sobota, 5 maja 2012

Ciasto Tiramisu na biszkopcie


Wczoraj miałam imieniny i postanowiłam dla gości przygotować szybkie tiramisu. Biszkopt jak i cała reszta zajmuje dosłownie godzinkę, aby wykonać całe ciasto. Biszkopt nasączyłam naparem z kawy rozpuszczalnej, a zamiast amaretto użyłam wódki. Goście byli zachwyceni tą szybką wersją tiramisu, ciasto zniknęło w mig.

Składniki:

Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
 
Krem:
  • 500 g serka mascarpone
  • 3 jajka 
  • 1/2 szkl. cukru

Do nasączenia biszkoptu:
  • 200 ml wody
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2-3 łyżeczki cukru 
  • 50 ml wódki 
  
Dodatkowo:
  • 330 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 kostki mlecznej czekolady
  • 1 śmietan - fix

Sposób przygotowania:
Biszkopt: białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem, dodajemy żółtka, a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewany na dużą prostokątną blachę. Pieczemy około 30-40 minut w temp. 160-180°C. Biszkopt po upieczeniu ostudzić i przekroić na pół wzdłuż. 
Krem: żółtka z jajek ucieramy z cukrem na kogel - mogel, białka ubijamy na sztywną pianę. Do utartych żółtek dodajemy po trochu serek mascarpone, a następnie delikatnie mieszamy z pianą z białek. 
Pierwszy spód biszkoptu nasączamy połową przygotowanego naparu kawowego, na to wykładamy masę z serka mascarpone, przykrywamy drugim spodem, który nasączamy resztą naparu kawowego. Na wierzch ciasta wykładamy ubitą kremówkę z cukrem waniliowym i śmitan - fixem. Na ubitą śmietanę ścieramy na małych oczkach tarki czekoladę oraz posypujemy kawą rozpuszczalną przetartą przez siteczko nylonowe. Ciasto należy schłodzić w lodówce. Po schłodzeniu kroimy na kawałki. Smacznego! 







11 komentarzy:

  1. Wygląda smakowicie..zapraszam do akcji -Kawa i co dalej?

    OdpowiedzUsuń
  2. Kеep on ωorking, grеat jοb!



    my ѕite newsgrouponline.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam pytanie :-)
    Ubiłam jajka na masę dodałam serek i masa jest lekko lejąca , czy ona się zsiądzie w póżniejszym czasie ?

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda apetycznie i smakowicie. CHyba na weekend spróbuje.:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy zamiast biszkoptu moge ulozyc podłużne biszkopty? pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. masa pod ciezarem bitej śmietany poprostu wpłynęła....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masa wychodzi dość zbita, więc lekka śmietana na pewno do tego się nie przyczyni

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...