środa, 2 maja 2012

Cannelloni z mięsem mielonym pod beszamelem


Jedno z moich ulubionych dań z kuchni włoskiej. Wersja może i spolszczona, ale bardzo smaczna i wydaje mi się, że żaden Włoch nie przeszedłby obojętnie. Zapach roznosił sie po całym domku. Rodzince i znajomym bardzo smakowało. Polecam, musicie koniecznie się skusić.  

Składniki:
  • 600 g mięsa mielonego z łopatki
  • 15 sztuk makaronu cannelloni
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów pelati
  • bazylia, oregano, zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • olej
  •  1/2 szkl. startego żółtego sera

sos beszamel:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 3 szkl. mleka
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 3 łyżki startego żółtego sera

Sposób przygotowania:
Makaron cannelloni gotujemy w osolonej wodzie przez 2-3 minuty. Na patelnię wlewamy 2 łyżki oliwy i podsmażamy cebulę chwilę, dodajemy mielone mięso. Smażymy całość do momentu, gdy mięso straci surowość. Dodajemy pomidory pelati i koncentrat pomidorowy i dusimy przez 10 minut. Dodajemy zioła, sól, pieprz i odrobinę cukru, dusimy przez 5 minut. Sos musi być gęsty, konsystencji farszu mięsnego. Odstawiamy do ostudzenia. Farszem faszerujemy rurki makaronowe i układamy w naczyniu żaroodpornym, wcześniej wysmarowanym oliwą.

W tym czasie przygotowujemy sos beszamel: masło rozpuszczamy, dodajemy mąkę i smażymy na jasną zasmażkę. Rondelek zdejmujemy z ognia i nie przerywając mieszania dolewamy mleko, tak aby powstała gładka masa bez grudek. Gotujemy chwilkę, a następnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Do sosu dodajemy starty żółty ser. Tak powstałym sosem zalewamy cannelloni, posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy w temp. 180°C przez około 30 minut. Smacznego!


6 komentarzy:

  1. Pyszne. Chyba najlepszy i do tego prosty przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak - zgadzam się - przepis bardzo prosty i bardzo pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Najlepszy przepis jaki znam na tę potrawę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za komentarz :)
      Cieszę się, że uważasz, że to najlepszy przepis na cannelloni :)
      Mnie i mojej rodzinie także bardzo smakuje to danie :)

      Usuń
  4. pierwszy raz spotkałam się by mięso mielone podsmażać,wielki błąd w makaronie zrobi on się suchy jak wiór,mięso mielone wyrabiamy jak na kotlety,pomijając namoczoną bułkę,dodajemy jajko,przyprawy i wyrabiamy,takim farszem napełniamy rurki,wcześniej ugotowane króciutko w wodzie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety mylisz się bardzo!
      Oczywiście, gdyby nadziewać rurki samym mięsem, to dodajemy mięso surowe, natomiast w tym przypadku mięso podsmażone jest z sosem pomidorowym. Nic nie wychodzi jak wiór, mięso jest wilgotne, makaron miękki, całe danie bardzo przyjemne!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...