wtorek, 10 kwietnia 2012

Pascha wielkanocna z bakaliami



Ten deser zawsze gości u mnie na Święta Wielkanocne, bo nie wyobrażam sobie ich bez tego przysmaku. Jest prosty w wykonaniu, a tak smaczny, że rozpływa się dosłownie w ustach.
A oto przepis, bardzo prosty.

Składniki:
  • 1/2 kostki masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 litr mleka pasteryzowanego świeżego (nie UHT)
  • 500 ml śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 2 cukry wanilinowe
  • 5 jajek
  • bakalie (orzechy, wiórki kokosowe, płatki migdałów, rodzynki, owoce kandyzowane, skórka pomarańczowa, to co lubimy)

Sposób przygotowania:
Mleko zagotować z cukrem. Śmietanę lub jogurt naturalny rozbić z cukrem waniliowym i jajkami. Wlać do gorącego mleka i mieszając zagotować, aż się rozdzieli serwatka. Odcedzić na czystej ściereczce i ostudzić. Masło utrzeć na gładką masę. Do utartego masła dodawać po trochu masę serową, a następnie ulubione bakalie. Wyłożyć do natłuszczonej formy i schłodzić w lodówce. Smacznego!

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...