sobota, 7 kwietnia 2012

Kruche ciasteczka cappuccino




Pyszne kruche maślane ciasteczka, do przygotowania których użyłam cappuccino waniliowego oraz mielonych migdałów. Idealne do kawusi. Wychodzą przepyszne, maślane, kruche z posmakiem cappuccino i migdałów. Warto przygotować na święta. Zapakowane w celofan można podarować zamiast czekoladowego zająca. 

Składniki:
  • 280 g mąki
  • 80 g migdałów mielonych
  • 4 łyżki cappuccino o smaku waniliowym
  • 80 g cukru
  • 2 żółtka
  • 200 g zimnego masła
  • cukier trzcinowy lub cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:
Suche składniki mieszamy razem, tzn. mąkę przesianą, cukier, migdały, cappuccino i formujemy kopczyk z dziurką na górze, wbijamy żółtka i dodajemy masło. Całość siekamy nożem, a następnie szybko zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulkę, zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wałkujemy i wycinamy kółka lub inne kształty ciastek. Ciastka układamy na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180°C. Około 5 minut przed końcem pieczenia, posypujemy cukrem trzcinowym i pieczemy jeszcze chwilkę. Upieczone na złoto brązowy kolor wyciągamy z piekarnika i studzimy. Smacznego!

2 komentarze:

  1. ile trzeba dac szklanek maki i cukru?

    OdpowiedzUsuń
  2. 2 pełne szkl.mąki i 1/3 szkl.cukru

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...