czwartek, 26 kwietnia 2012

Chleb orkiszowo - żytni na zakwasie



Pieczenie chleba w domu to taki uspokajający rytuał, a poza tym chleb na zakwasie to samo zdrowie. Uwielbiam ten chleb, bo jest pożywny, zdrowy, nie powoduje zgagi i długo zachowuje świeżość. Pod ściereczką można go przechowywać nawet przez tydzień.

Składniki:
  • 0,5 kg mąki orkiszowej razowej (użyłam bio typ 2000)
  • 0,75 kg mąki żytniej razowej (użyłam bio typ 2000)
  • 1 litr letniej przegotowanej wody
  • 1 łyżka soli kamiennej
  • zakwas (0,5 l letniej przegotowanej wody, 6-8 łyżek mąki żytniej razowej typ 2000 i odstawiamy na 5 dni)
  • pestki dyni, słonecznika, siemię lniane, ziarno sezamowe, orzechy, kminek, czarnuszka - to co lubimy

Sposób przygotowania:
Do miski, najlepiej drewnianej, wsypujemy kolejno: mąkę orkiszową, żytnią, pestki, sól. Dodajemy zakwas i mieszamy. Dodajemy wodę i dobrze zagniatamy. Musimy dobrze wyrobić jak ciasto drożdżowe, tak by dobrze się napowietrzyło. Wyrabiamy ręcznie przez około 10-15 minut. Odstawiamy pod ściereczką co najmniej na godzinę, ja jednak odstawiam na całą noc. 
Wyrośnięte ciasto przekładamy do 2 form keksowych do 2/3 wysokości i znowu odstawiamy aż ciasto wypełni formy po brzegi. Ta faza może potrwać nawet 2-3 godziny. 
Nagrzewamy piekarnik z funkcją góra - dół do 240°C i pieczemy przez 15 minut, po czym obniżamy temperaturę do 180°C i pieczemy jeszcze około 1 godzinę i 15 minut. 
Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy i nie kroimy. 
Najlepiej jest dopiero na następny dzień zajadać chlebek, gdy mamy pewność, że jest całkowicie wystudzony. 
Smacznego!


5 komentarzy:

  1. a mój zakwas wylądowal w koszu, bo mama stwierdziła, że nie dość, że szpeci mieszkanie to jeszcze śmierdzi :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten zakwas w ogóle nie śmierdzi, raczej pachnie jak świeże drożdże, a chlebuś wyszedł wyśmienity, dawno takiego dobrego nie jadłam

      Usuń
    2. bo zakwas warto trzymać w zamkniętym, plastikowym pojemniczku :P

      Usuń
  2. boski chlebek.
    ps.warto usunąć weryfikację obrazkową przy komentarzach.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny! Uwielbiam domowy chleb, szkoda, że nie ma czasu zbyt często go piec.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...