poniedziałek, 2 kwietnia 2012

Babka czekoladowo - migdałowa




Przepyszna babka czekoladowa, która zawsze wychodzi. Jest podwójnie czekoladowa i wilgotna, rozpuszcza się w buzi. W sam raz na Wielkanocny stół. 
 

  Składniki:
  • 1 szkl. mąki
  • 25 dag margaryny
  • niepełna szkl. cukru
  • 3 jajka
  • 3 łyżki kakao naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 5 łyżek wody
  • olejek migdałowy
  • migdały w płatkach
  • bułka tarta do formy

Sposób przygotowania:
Margarynę, cukier, cukier waniliowy, 3 łyżki wody i kakao podgrzewamy w rondelku na małym ogniu aż do rozpuszczenia składników. Gotujemy 3 minuty. Odlewamy 1/2 szkl. masy na polewę. Resztę musimy przestudzić. Żółtka oddzielamy od białek. Do masy czekoladowej dodajemy 2 łyżki wody, żółtka oraz olejek migdałowy (kilka kropel). Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy mikserem. Dodajemy garść migdałów w płatkach, które wcześniej w garści rozgniatam na mniejsze kawałki. Dokładnie wymieszać masę.
Białka jajek ubijamy na sztywną pianę i delikatnie przy pomocy drewnianej łyżki łączymy z masą. Ciasto wlewamy do wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą formy. Wstawiamy do średnio nagrzanego piekarnika ok. 160°C i pieczemy około 40 minut w piekarniku z termoobiegiem. Ciasto po upieczeniu zostawiamy w piekarniku, a następnie wystudzamy przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Całkowicie ostudzone ciasto polewamy wcześniej odłożoną polewą i obsypujemy płatkami migdałowymi. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Ja właśnie zabieram się za pieczenie babeczki migdałowej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie udanego wypieku życzę :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...