piątek, 2 marca 2012

Smażona panga z sosem czosnkowo - curry


Dzisiaj na obiadek ryba. A dlaczego, bo ją bardzo lubię, a poza tym ryba to źródło łatwo przyswajalnego białka, wapnia i jodu oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. A zatem jemy ryby!

Składniki:
  • 4 filety z pangi
  • mieszanka przyprawowa do ryby, np. Kamis
  • cytryna
  • mąka
  • olej do smażenia

Sos czosnkowo - curry:
  • mały jogurt naturalny
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta curry

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania sosu. Jogurt przełożyć do miseczki, dodać majonez i połączyć razem. Czosnek najlepiej  przecisnąć przez praskę i dodać do jogurtu, dodać szczyptę curry, dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na około 30 minut żeby smaki przeszły a sos nabrał niesamowitego aromatu. W tym czasie rybę skrapiamy sokiem z cytryny, przyprawiamy przyprawą do ryby (najlepiej wybrać mieszankę, która zawiera także imbir, gorczycę, kolendrę, skórkę cytrynową, miętę czy pieprz cytrynowy). Rybę oprószamy mąką i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor po 2-3 minuty z każdej strony. Podajemy z naszym sosem i surówką z kiszonej kapusty, z cebulką i jabłuszkiem. Smacznego! 

       

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...