niedziela, 4 marca 2012

Seekh kebab z kuskusem i sałatką


Dzisiaj na obiad zaserwowałam turecką kuchnię. Nieco zmodyfikowałam przepis i dodałam własne składniki, dzięki czemu mięso po usmażeniu smakowało wyśmienicie. Pamiętajmy, aby używać przypraw świeżo zmielonych czy utłuczonych w moździerzu, bo dodają one charakterystycznego, oryginalnego i niepowtarzalnego smaku, czego nie dadzą przyprawy, które kupimy już zmielone. One nie maja takiego aromatu. Kebaby wyszły wyśmienite, polecam, musicie spróbować koniecznie. Ja w swoim przepisie użyłam malutkich suszonych papryczek piri - piri z Madagaskaru (prezent od znajomych będących w podróżach), ale możecie zastąpić to papryczkami chili.

 Składniki:
  • 500 g jagnięciny (lub wieprzowiny)
  • 1 starta cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka suszonej mięty
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 2 małe suszone ostre papryczki piri -piri lub 1 papryczka chili
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka skórki z otartej cytryny
  • 1 szkl. kuskus
  • 1 szkl. bulionu drobiowego
 
Sos jogurtowy:
  • 1 szkl. jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka świeżej mięty
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1 łyżka koperku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz i cukier do smaku
Sałatka: 
  • 1 długi świeży ogórek
  • 2 pomidory
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Mięso jagnięce mielimy 2 razy. Zamiast jagnięciny możemy użyć mięsa wieprzowego. W moździerzu rozgniatamy kminek, kolendrę, pieprz, miętę i małe ostre suszone papryczki, ścieramy kawałek gałki muszkatołowej, dodajemy do mięsa. Cebulę i czosnek ścieramy na tarce na papkę, dodajemy również do mięsa. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, sól, sok z cytryny i otartą skórkę z cytryny. Całość dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do lodówki, aby smaki przeszły razem. W tym czasie przygotowujemy sałatkę i sos jogurtowy.

Ogórek obieramy, pomidora sparzamy, obieramy ze skórki i pozbawiamy pestek. Pomidora, ogórka i cebulkę kroimy z drobną kosteczkę. Wrzucamy do miseczki, dodajemy posiekaną niezbyt drobno natkę pietruszki, sól, pieprz i sok z cytryny. Mieszamy i odstawiamy do lodówki.

Sos: do miseczki wykładamy jogurt, dodajemy zmiażdżony czosnek i posiekaną zieleninkę (natka, mięta, koperek), doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem i odstawiamy do lodówki.

Mięso na kebaba nakładamy na patyczki bambusowe i smażymy na suchej patelni na rumiano, około 2 minuty z każdej strony.
W miseczce przygotowujemy kuskus: 1 szklankę kuskusu zalewamy około 1 szkl. gorącego bulionu - tak aby kaszka była zakryta bulionem na wysokość ponad jego powierzchnię na 0,5 cm. Odstawiamy na 5 minut, mieszamy widelcem. Wykładamy na talerz nasze seekh kebaby, podajemy z kuskusem i sałatką oraz sosem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...