Wiosna to czas wielkich zmian w żywieniu. Na rynku pojawia się coraz więcej warzyw, z których możemy przygotować szybkie, smaczne i bardzo zdrowe sałatki. Sałatka brokułowa przyciągnie swym pięknym kolorem nawet najwybredniejszych smakoszy.
Składniki:
- 1 duży brokuł
- 4 jajka
- 2 pomidory
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka majonezu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- 1 łyżeczka miodu (ewentualnie)
- przyprawa do sałatek
Sposób przygotowania:
Brokuła podzielić na różyczki i ugotować na parze około 3 minuty, tak by był lekko twardawy.
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać.
Pomidory można sparzyć i obrać ze skórki.
Na talerz wykładamy różyczki brokułów, jajka pokrojone w ćwiartki i pomidory pokrojone w ósemki.
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać.
Pomidory można sparzyć i obrać ze skórki.
Na talerz wykładamy różyczki brokułów, jajka pokrojone w ćwiartki i pomidory pokrojone w ósemki.
Przygotowujemy sos: jogurt wymieszać z majonezem i dodać zmiażdżony lub drobno posiekany czosnek. Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie miodem, gdyby sos był za kwaśny.
Tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę, posypujemy szczypiorkiem i przyprawą do sałatek (Kamis FitUp). Smacznego!
często taką robię, nawet teraz mam ją w lodówce :)
OdpowiedzUsuńTak, naprawdę pyszna - nawet na drugi dzień jak trochę zostanie :)
OdpowiedzUsuńJa dodaję jeszcze oliwki i mozarellę.
OdpowiedzUsuń