czwartek, 15 marca 2012

Francuska zupa cebulowa



To tradycyjny, rustykalny przepis z kuchni francuskiej, a jakże pysznie smakujący i bardzo rozgrzewający. Przepis niezwykle prosty do przygotowania, nawet dla początkujących kucharzy.

Składniki:
  • 500 g cebuli
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 25 g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml białego wina (lub brandy czy koniaku)
  • 1 litr bulionu wołowego
  •  kilka łodyżek świeżego tymianku (ewentualnie suszony, gdy już nie mamy świeżego)
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • kilka kromek bagietki
  • starty żółty ser (najlepiej gruyère)

Sposób przygotowania:
Cebulę obrać i pokroić w cienkie półplasterki. W rondlu o grubym dnie rozgrzać oliwę z masłem, dodać pokrojoną cebulę i smażyć ją na średnim ogniu przez ok. 25-30 minut, aż stanie się brązowa i skarmelizowana.  Mieszamy od czasu do czasu, by się nie przypaliła. Pod koniec smażenia (duszenia) dodać czosnek, dusić jeszcze ok. minutę, wlać wino, zamieszać. Następnie dodać bulion oraz tymianek i gotować zupę na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 30-40 minut. Zupa od cebuli i długiego gotowanie stanie się aksamitnie gęsta, więc nie dodajemy mąki, choć na początku może wydawać się, że będzie rzadka. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą.
Bagietkę pokroić na ukos na kromki i zgrillować w piekarniku, tosterze lub na patelni. Zupę ponalewać do miseczek, nałożyć po kromce bagietki, posypać serem i zapiec kilka minut w piekarniku pod rozgrzanym grillem, aż ser się rozpuści i lekko zrumieni. Podawać natychmiast po wyjęciu z piekarnika.

Moja rada:
Grzanki po upieczeniu można natrzeć ząbkiem czosnku. A zamiast wina czy koniaku, można dodać cherry, które nada zupie lekko słodkawy smak.

2 komentarze:

  1. Robiłam ostatnio podobną - cebulowa rządzi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja robię na bulionie warzywnym, jakoś bardziej mi podchodzi :)
    pozdrawiam cieplutko i zapraszam do siebie,
    szana-banana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...